70 let včelařem-ing. Jan Švancer




70 let včelařem

V měsíci březnu tohoto roku se náš dlouholetý předseda přítel ing.Jan Švancer dožil 80 let.

Přítel Švancer včelaří více jak 70 let svého života. Včelařit začal již v útlém věku, kdy pomáhal svému strýci př.J.Švejčarovi s jeho včelstvy a v období  2.světové války se o tyto včelstva staral. Později převzal včelstva po svém otci a založil si vlastní včelín. Za dobu svého včelaření postavil 7 včelínů včetně včelína spolkového, který doposud využíváme pro spolkovou činnost a pro Včelařský kroužek mládeže.

V roce 1973 byl zvolen předsedou ZO ČSV Napajedla. V čele tohoto spolku stál celých 35 let. Dlouhá léta také pracoval v OO ČSV Zlín, kde od roku 2000 do roku 2010 vykonával funkci předsedy a poté ještě jedno volební období funkci místopředsedy. Za svého působení v OO ČSV Zlín navrhl a poté organizoval Včelařské akademie, které se staly jednou z největších vzdělávacích akcí na Moravě. Po zřízení Zlínského kraje inicioval krajské dotace pro mladé začínající včelaře a vznik KKV.  V současné době vykonává funkci místopředsedy ve svém domovském spolku . Za svoji dlouholetou práci ve včelařství,  byl př.Jan Švancer oceněn několika vyznamenáními. V tomto roce obdržel od ČSV vysoké ocenění“ Zasloužilý  včelařský pracovník“

Přes svůj věk je stále aktivním a platným členem naší organizace a jeho rady, nápady a zkušenosti využíváme v naší činnosti.

Za všech 100 členů našeho spolku Vám pane Švancer ze srdce přejeme do dalších let hodně zdraví, síly, pohody a štěstí . Buďte nám ještě dlouhá léta rádcem .

 

Včelaři  Napajedla

 

09-svej

Ing.Svancer3

 

Ing.Svancer