Základní informace pro zájemce o členství v Českém svazu včelařů

Včelaření je krásný koníček, který svého provozovatele uchvátí mnohdy na celý život. Pokud právě stojíte před rozhodnutím stát se včelařem či už jste učinili první kroky, věřte, že se včelkami prožijete spoustu pěkný chvil. Dozvíte se mnohé o přírodě a v přírodě strávíte hodně času. Včelař nemá nouzi o fyzickou aktivitu. Proniknete do tajů života hmyzu a poznáte flóru, o které jste ani netušili, že ji ve svém okolí máte. Chov včel má i své ekonomické benefity, ale nemějte přehnaná očekávání. Svůj vztah ke včelkám si určitě nehledejte přes peníze. Je férové přiznat si, že včelařství, pokud se dělá poctivě, je časově náročné. Očekává se od Vás jistá zodpovědnost, nebojme se říci i disciplína, neboť pracujete s živými tvory a životy ostatní tvorů můžete také (negativně) ovlivňovat.

Jste připraveni tuto roli plnit? Pokud ano, pak hurá do toho ! Nabízíme Vám pomocnou ruku nejen na začátku, ale i po celou dobu Vaší včelařské praxe.

‐ poradíme Vám, jak splnit administrativní a legislativní požadavky.

‐ zabezpečujeme informační servis v oblasti legislativy, dalšího vzdělávání, novinek v oboru, k dispozici máte spolkový web a každý měsíc nové číslo časopisu Včelařství ve Vaší schránce.

‐ mnohé vzdělávací akce sami organizujeme, sledujte pravidelně náš web http://www.vcelarinapajedla.cz/

‐ monitorujeme zdravotní stav včelstev v našem okrsku, vydáváme doporučení v této oblasti a zároveň jsme prostředníkem mezi Vámi a Státní veterinární správou.

‐ velkým benefitem je distribuce léčiv, které díky našemu týmu důvěrníků obdržíte komfortně až domů. Důvěrníci Vám také pomohou při plnění povinnosti k odběru měli pro vyšetření.

‐ kompletně zabezpečujeme administraci dotací (1D – opylovací služba, dotace na léčiva).

‐ organizujeme podzimní ošetření proti varroáze s použití spolkového zařízení (aerosolový vyvíječ), ošetření provádí proškolený pracovník

‐ sdílení technického vybavení (vybavení pro získávání vosku, aerosolové vyvíječe)

‐ snažíme se naše členy chránit před riziky, které chov včel přináší, ať už pocházejí z přírody, od jiných subjektů či snad dokonce od samotných včelařů

Členství v naší organizaci je dobrovolné. Včelařit můžete i samostatně, aniž byste byl/a organizován/a v nějakém sdružení. Každý včelař si musí sám zvážit, zda benefity, které nabízíme, mají pro něj význam. Budeme samozřejmě rádi, pokud se rozhodnete naše řady rozšířit. Jen Vás chceme požádat, abyste respektovali zásady, kterými povinujeme naše členy. Jejich smysl je jediný – ochrana zdraví a vitality včelstev. Vždyť i jeden nezodpovědný chovatel může svým chováním zdecimovat nejednu včelí populaci, ale i snažení a práci ostatních kolegů.

Hlavní zásady:

‐ Dodržovat pravidla chovu včel a stanovené metodické pokyny. Prakticky: nebráníme nikomu, aby si zvolil provozní metodu, která mu vyhovuje. Vždy však dbejte na to, abyste nezpůsoboval/a rizika pro včelaře ve svém okolí, zejména pokud jde o možné šíření nemocí a varroázy.

‐ Intenzita včelaření by měla odpovídat úživnosti krajiny a respektovat činnost ostatních včelařů v okolí.

‐ Dbát na bezpečný původ chovného materiálu i vybavení. Prakticky: Při pořízení včelstev je nezbytné doložit zdravotní stav kolonie. Odkaz na poskytovatele vyšetření je uveden níže. Důrazně doporučujeme kupovat pouze nové úly bez zdravotní zátěže.

‐ Plnit nařízení Státní veterinární správy a řídit se jejich pokyny při použití léčiv a ochranných metod. Prakticky: Odkaz na Metodický pokyn je dále v textu. Prostudujte si též náš interní dokument „Doporučená opatření proti varroáze“.

‐ Chovat včelstva tak, aby jejich let neobtěžoval sousedy a veřejnost. Ohleduplností předcházet možným konfliktům. Prakticky: pokud nelze blízký kontakt s nevčelařskou veřejností zcela vyloučit, zaměřte se na optimalizaci orientace česen či využití usměrňujících překážek v dráze letu (např. stromy, keře, plot) a volte méně intenzivní rozsah včelaření.

‐ Neustále se vzdělávejte. Čtěte odborná periodika (Včelařství, Moderní včelař), vyhledávejte literaturu, sledujte odborné včelařské portály a kanály, účastněte se školení a seminářů. Prakticky: Spoustu tipů na možné zdroje najdete na našem webu http://www.vcelarinapajedla.cz/

‐ Hygienické prostředí pro zpracování včelích produktů. Prakticky: stojíte‐li před investicí do nového vybavení, preferujte spíše materiály z nerezu, která je pro potravinářské účely nejvhodnější. Pořízení staršího vybavení může být problematické. Před stáčením medu vždy řádně omyjte všechny pomůcky i nádoby, na sklenice používejte výhradně nová víčka. Med musí být uskladněn v suchém prostředí, bez zdroje zápachu (např. sklep se zeleninou, apod.).

‐ Správný postup léčení. Vždy čtěte podrobně návod dodaný s léčivem. Prakticky: dodržujte správné dávkování. Nižší dávkování – neúčinné léčení. Vyšší dávkování – poškození včelstev. Léčiva skladujte v temnu a při doporučené teplotě. Na některá léčiva může vzniknout rezistence (přestanou účinkovat; nejvyšší riziko je patrně u Gabonu), proto se doporučuje léčiva střídat. Např. u Gabonu je nezbytné ponechat jej ve včelách jen po určenou dobu a poté pásky zlikvidovat. V době léčení některými látkami (např. Varidol, Gabon), nesmí být v úle rámky s konzumním medem. Použití většiny léčiv předpokládá, že v plodišti není žádný zavíčkovaný plod, v opačném případě se účinnost léčby značně snižuje. Umožňuje‐li to Vaše provozní metoda, vyjměte při léčení Varidolem a Gabonem z úlu všechny medníkové souše.

‐ Dodržování zoohygieny ve včelstvech. Prakticky: minimálně 1x za 2 roky dezinfikujte dna, nástavky i rámky (Beesafe, Savo 5%, opalování je méně účinné). Dílo obměňujte každé 3, lépe 2 roky – naprosto nezbytné ! Z úlu odebrané souše a plásty uskladňujte mimo dosah včel. Praxe ponechávající rámky tzv. vylízat je problematická z pohledu šíření nákaz, též podnícení loupeží.

‐ Buďte otevření ke zkušenostem, které s Vámi sdílí ostatní včelaři a nebojte se pochlubit i s výsledky Vaší praxe, ať už jsou pozitivní čí negativní.

‐ Nevěřte všemu, co se píše na internetu. Dávka kritického myšlení není nikdy na škodu. Informace si ověřujte z více zdrojů. Rady velkých a zkušených včelařů mají obvykle větší váhu.

Zaregistrujte si ve svém kalendáři (třeba v mobilním telefonu) tyto úkoly, které se opakují každoročně ve stejnou dobu:

15. leden: odevzdání směsného vzorku měli důvěrníkovi. Termín je přibližný, sledujte pokyny na webu.

15. únor: hlášení počtu včelstev důvěrníkovi

1. květen: hlášení počtu včelstev důvěrníkovi

1. ‐ 15. září (nejpozději): hlášení počtu včelstev a stanovišť (stav k 1.9.) – zaslat organizaci Českomoravský svaz chovatelů nebo

předat důvěrníkovi. V tomto období se odevzdávají také žádosti o dotaci 1D a statistické výkazy – rovněž důvěrníkovi.

15. prosinec (přibližně): zahájení sběru měli pro monitoring spadu kleštíků

Doporučení a odkazy:

Registrace: Úplně první administrativní krok na začátku chovu včel je registrace chovatele a registrace stanoviště.

Kontaktujte Českomoravskou společnost chovatelů, podrobnosti zde: https://www.cmsch.cz/evidence‐a‐oznacovanizvirat/vcely/

Metodický pokyn Státní veterinární správy pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroázy č. j.: SVS/2019/114754‐G,

odkaz:

https://www.svscr.cz/wp-content/files/dokumenty-a-publikace/Metodicky-pokyn-SVS-pro-chovatele-vcel-k-prevenci-a-tlumeni-varroazy-2019-11-26.pdf

Eurodotace: dle nařízení vlády č. 148/2019 Sb., odkaz: https://www.vcelarstvi.cz/dotace/

Dotace Zlínského kraje: nabídka je každý rok jiná, aktuální nabídku najdete zde: https://www.kr‐zlinsky.cz/

E‐learning: vzdělávání formou samostudia. Internetové stránky ČSV nabízí studijní materiály i závěrečný test

http://kurzy-vcelarstvi.cz/moodle/

Laboratoř ‐ vyšetření zdravotního stavu včelstev:

https://agrola.cz/laborator/laboratorni-rozbory/vysetreni-na-pritomnost-moru-vceliho-plodu/